onsdag 28 december 2016
Brodyr: Kranium
Under lång tid har jag varit väldigt anti mot just att brodera själv. Men nu efter att ha gjort några försök så börjar jag sakta förstå hur jag ska göra för att få det att se bra ut och känna det avkopplande att brodera. Detta är något som jag trodde aldrig att jag skulle känna någon gång.
Motivet denna gång är ett blinkande kranium som min bror, Jörgen Fundix Fundin, har skapat för många år sedan. Jag har länge varit svag för detta motiv och länge velat ha den som motiv på kläder.
För att få motivet på tyget så har jag använt mig av en typ av mönsterpapper som är som tunt genomskinligt tyg. Perfekt att lägga på t.ex. en bok, ett papper eller en skärm och rita av mönstret ifrån. :)
Sen klämde jag fast mönstret på tyget och sydde konturerna av bilden. Jag blev rätt nöjd med detta och insåg att det skulle nog bli rätt bra.
Sen var det dags att fylla i de stora ytorna. Ögat blev lila och huvudet blev vitt som originalet.
Jag är mycket nöjd med resultatet! Det blev nästan lika tydligt och skarpt som jag hade hoppats på. jag har inte kommit fram till vad jag ska ha den på än, men det kommer. Nu vill jag också börja på nästa motiv. Vad det nu blir...? :)
onsdag 9 november 2016
Lagninar av ullplagg
fredag 7 oktober 2016
Grön sen 1300-tals mällanklänning


måndag 19 september 2016
Trender, trender, dessa jävla trender.
Detta speglar sig även i affärer. Jag har mycket svårt att gå in i en butik nuförtiden. För alla delar som jag har svårt för vill dom sälja till mig. Inte ens textilier kan man komma undan detta hårda kalla.
Det finns få butiker som jag kan andas ut i. Indiska är en av få butiker som säljer nyproducerat som jag faktiskt kan hitta murriga lummiga saker. Annars kan man leta på myrorna eller andra sådana ställen. Och även där så finner man oftast saker i ett tidsspann från 50/60 talen till nutid. Och det är under dessa tider som dessa trender i stort fick fäste. Visst finns det andra sådana tendenser innan också. Men det är under 60 talet som det verkligen gick hus i helvete. Visst finns det en del murrigt under 70 talet. Men den har så mycket av stelheten ändå som gör att det inte är kul. Färgkombinationerna brunt, grönt, rött, gult och orange har aldrig varit någon favorit kombination hos mig.
I dessa situationer är Pinterest ett andningshål för mig. Där kan jag samla inredning från Vår forntid, medeltid, Indien och andra delar av Asien, Svenskallmoge från 1800-talet och annat som passar just min egen smak. När jag köper saker till mitt hem så gör jag det för att jag ska trivas under längre tid och lösa ett problem som jag senare, förhoppningsvis, inte behöver konfronteras med senare. Jag strävar efter rustika hållbara saker som helst inte ska vara tillverkade nyss utan för över hundra år sedan. Jag längtar efter ett hem med mindre plast och IKEA. Tyvärr är det långt dit, men det är ett mål som jag villigt strävar efter.

onsdag 17 augusti 2016
Pictor baserad lila ytterklänning och svart hätta
Jag har under längre tid velat förankra min medeltida garderob till en som skulle kunna finnas i Sverige under medeltiden. Då jag bor i Uppsala så vill jag framförallt ha något från Uppland. Under 1400-talets andra hälft var Albertus Pictor verksam som målare i bland annat Uppland. Han har dekorerat många kyrkor. Människorna i hans målningar är klädda, om jag har förstått det rätt, som folk var klädda i trakten under samma tid. Därför vill jag göra kläder som ser ut som dessa figurers kläder. Jag har fastnat för ett specifikt motiv som har återkommit i minst två olika varianter. Båda bilderna är från 1470-talet om jag har förstått det rätt. En tidsperiod som jag själv gärna vill hålla mig runt. Motivet är en kvinna som sitter och spinner på vänstra sidan och en man som gräver med en sade på högra sidan.
Ärmarna var gjorda för att ha muddar. Något som jag var tvungen att ändra på.

lördag 28 maj 2016
Väska till matlådor
Mina tankar har gått fram och tillbaka och fastnat vid en väska som liknar en blandning mellan en tygkasse och en necessär. Alltså en fyrkantig påse med bärhandtag som sticker upp i ovankant med en dragkedja som försluter den i toppen.
Principen är enkel. Dock var det betydligt svårare att sy den än vad jag hade trott. Jag har aldrig gillat att sy dragkedjor. Det är inte lätt att få dem att sitta raka. Sen var det väldigt svårt att få hörnen att bli bra sydda Utan veck och med tyget i dikt med varandra. Jag hade valt ett tyg som inte är så snällt att sy eller klippa i: vaxduk. Denna vaxduk är tunnare samt har mer struktur än de gamla typerna. Jag valde detta för att jag hade biten hemma till något annat projekt som aldrig blev av. Dragkedjan var en som mormor för många år senan hade plockat bort från något plagg och hade lagt i en påse med många andra som jag i min tur hade fått av mamma efter henne. Så den kom till nytta tillslut! Först tyckte jag den såg lite matt ut, men mot det svarta tyget så blev den rätt klar och skarp. :)
Jag måste säga att jag ändå är rätt nöjd med slutresultatet. Väldigt få personer kommer att se den och den kommer att känna sitt syfte väl. Nu ser jag fram emot att börja använda den!