fredag 3 oktober 2014

Tre museer två städer en dag!

I går besökte jag Museum Gustavianum, Uppsala Domkyra samt Historiska i Stockholm. Det var tufft men det gick!

Anledningen var att jag hade några tågresor att göra av med samt att min nyfikenhet av dessa tre utställningar var enorm. Av erfarenhet visste jag att både Gustis och Domkyrkan skulle bli snabba besök för att det var just två föremål jag ville titta på. När det kom till Historiska museet så var det en del av den permanenta utställningen som jag ville se och ville kunna ta det lugnt när jag var där. Så det blev Domkyrkan först, den öppnade tidigast, sen Gustist för att dra till historiska på eftermiddagen. Det gick perfekt!


Uppsala Domkyrka: "Himlen är här" utställningen.

Detta är en utställning där de har samlat föremål från Upplands kyrkor. Här var det en väggbonad som jag var bara tvungen att se. Den är daterad till sent 1200-tal och kallas för Skogbonaden. Den kommer från Skogs församling men tillhör nu Historiska museet (Där jag samma dag sedan såg en fotokopia på den där den egentligen bor.:P).


När jag tittar på detta så börjar jag faktiskt bli intresserad av att brodera. Det är stora ord för att komma från mig. Största anledningen är egentligen att jag vill ha en väggbonad men inte behöva betala någon annan för att göra en.:P


Det var så intressant att se hur de hade broderat samt att kanterna, iallafall, bestod av små bitar textilier som satt ihop! Men hur mycket av denna bonad som är konserverad vet jag inte. All information som fanns vid föremålet var detta:


Museum Gustavianum: "Bucklor på behagen - vikingatida kvinnodräkt berättar" utställningen.

Detta är en tillfällig utställning i serieformat kan man säga. Den baseras på Annika Larssons kommande bok om vikingatidens kvinnodräkts fynd från gravar. Boken har sju kapitel och utställningen kommer att vara under sju månader var av en månad per kapitel. Just nu är det "Välkommen på maskerad. Tema klänning med släp" som står på tapeten.

I fokus i montern var ett släp som Annika har skapat efter att ha studerat det arkeologiska materialet från kvinnogravar i Gamla Uppsala, Birka och i Ryssland. Jag känner Annika sedan tidigare och har länge följt hennes forskning med spänning. Hon har med hjälp av en duktig tecknare ritat av det mönster som finns på det ryska materialets cidentyg och tryckt upp det på tyg som hon har sytt fast på släpet. Så nu kunde man se detta i montern. Jag var bara tvungen att gå dit och se detta!


Det är helt otroligt hur snyggt tyget är! Känner ett starkt ha begär efter att fått sätt resultatet. Jag hörde av mig till Annika och frågade om de skulle börja sälja tyget. Det lät som om de jobbade på det. Jag hoppas sannerligen att det blir av för jag vill ha!


Mer information om utställningsserien finns på denna sida: http://www.gustavianum.uu.se/utstallningar/tillfalliga-utstallningar/bucklor-pa-behagen---vikingatida-kvinnodrakt-berattar/. Där man kan få tag på PDF:er över de tidigare utställningarna och se vad nästa utställning kommer handla om.


Historiska Museet: "Masaken vid muren - slaget om Gotland 1361" utställningen.

Detta är en del av den permanenta utställningen på Historiska. Den har varit där ett bra tag känns det som och jag har inte kommit iväg förns nu. Då jag har länge velat se utställningen så gick jag in med stor förväntan på museet. Där emot tog det en bra stund innan jag hittade rätt. Jag fattade inte hur man skulle gå. :P

Utställningen om slaget var beläget i tre rum kan man säga. Ett med en projektor som visar bakgrunds historien för besökarna. Mycket roligt gjort. Sen kommer man in till föremålsrummet. Där var det massa rustningar och andra arkeologiska föremål. På ena väggen spelades upp en film som de hade spelat in under återskapandet av slaget vid ringmuren för några år sedan. Så ballt att se det på det viset. Jag stod där och log glatt för mig själv för jag tänkte tillbaka till förra året då jag beskådade de två återskapade slagen under medelidsveckan som gjordes då. I detta rum fanns även en förklaring hur det gick till när dansken kom m.m. Säkert mer som jag inte såg också. :P

Rummet efter detta var ett rum för alla  som älskar att känna, prova och se folk ta på sig historiska kläder! Jag stod där och tittade länge och väl när de visade hur en dansk och en gotlänning tog på sig sin rustning inför slaget. Sen fanns det även en monter med massa ben från folk som stupat i slaget. En rad med dessa hade de även gjort animerade filmer till om hur det kunde ha sätt ut när personen blev skadad. Jag kunde inte låta bli att filma två av dessa. Här kommer en av dem. :D


Som arkeologen jag är var jag tvungen att gå igenom forntider utställningen samt vikingautställningen. Jag kommer nog aldrig att tycka om forntider 2. Så synd att enda sättet att få se vissa roliga föremål är i en kontext där du ska tänka mer på sig själv än att lära dig vad sakerna är och varför man hade dem. Men sånt är livet.

När jag gick in på vikingatiden kan jag inte låta bli att titta på lås, nycklar och Mästermyrkistan. Jag har sedan tidigare forskat om lås och nycklar samt skrin från sen järnålder. Dock har jag inte lyckats så bra med att skriva artiklar och få dem publicerat. Detta har gjort att jag lade all forskning på hyllan. Men efter att ha tittat på dessa föremål i utställningen så kunde jag inte sluta tänka på det. Järnåldaren i mig har vaknat till liv!

Jag måste även tillägga att jag är besviken på museibutiken som inte har något med dräkterna i utställningarna att göra. Det samma gäller på Nationalmuseum i Danmark. De har så sjukt häftiga saker. Kan de inte försöka att ge ut lite enkla foldrar eller något åtminstone?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar