lördag 27 augusti 2022

Skjoldehamn dräkten - del. 2: Kjorteln

Välkommen till del två i min serie om när jag gör tolkningar av Skjoldehamns dräkten! Denna gång har vi kommit till kjorteln.


Min fästman hade två växtfärgade ylle tyger kvar efter tidigare projekt som jag fick ta. Tack min älskade!

Jag lade ihop tygerna med tyget till byxorna för att få en känsla för hur det kommer se ut och är riktigt nöjd. Det kommer bli så fint!
 

Konstruktion


Det tog ett tag för mig att fatta konstruktionen. Det rör sig fram och bakstycke är en och samma del, två ärmar, tre kilar per sida, en krage, en bröstlapp, en knapp och en ögla för knäppning. Till detta kommer en dekorsöm runt krage och bröstlappen.


 
Halsöppningen har jag för mig en skum konstruktion. Det är en konstig droppform om jag förstått det hela rätt. Lite läskigt att klippa till den för jag var så rädd för att det skulle bli fel.
 
 
Kul och ovanlig form blev det som sagt på halslinningen. Det var så här jag tycket det såg ut som han tolkade det i sin uppsats.
 
 
 
Annars är det ett rätt enkelt plagg. Raka kanter och lite kilar.
 
Sömmar
 
 Jag sydde ihop plagget med blå växtfärgat ullgarn. 


 
Det gick snabbt att sy ihop plagget. Jag är verkligen inte van med så korta sträckor att sy och att komma åt att hålla i tyget överallt. Jag fick inte ont i handen av utmattning en enda gång.
 
Krage och bröstlapp
 
Det var lite svårt att veta hur långt kragen skulle gå på de olika sidorna. Att halsöppningen var ojämn gjorde det inte enklare. Men jag tror jag fick till det bra. Jag har inte sett någon bra bild på hur plagget ser ut under bröstlappen. Så det är mycket gissningar här.
 
 
 
Efter mycket justerande så hittade jag en placering för bröstlappen som fungerar bra. Tyget nedanför bröstlappen föll på ett konstigt sätt om jag inte veckade ihop tyget. Det var något vid knäppningen som blev helt fel annars. Detta kan ha något med halsöppningens form att göra.  Jag kan ju ha helt fel men originalet ser ut som att den har en liknande konstruktion i det som återstår av plagget. Tyvärr fattas det material i underkant av bröstlappen så det är svårt att säga. Men författaren till uppsatsen som jag har använt mig av för konstruktionen talar om att broderisömmen som ska gå runt kragen fortsätter ner runt den högra sidan och troligen även längs den nedersta delen av bröstlappen och att detta i sig indikerar att bröstlappen är sydd på ett liknande sätt som jag har gjort här. Men med en annan söm som har en annan färg än dekorsömmen. Men mer om dekorsömmen senare.

Lägga sömmar
 
Sömmarna lades ner åt ena sidan och på så sätt stärkte upp den ihop fogande sömmen.
 

 
Detta arbete var trevligt att göra på tåget till och från jobbet. När tåget väl gick vill säga.... Men se vilken stor yta jag kunde bre ut mig på! En fördel med nya tåg och komma ombord först.
 
 
 
Här är det mesta lagt. Det är så fint att se konstruktionen och det melerade färgningen i tyget. Ett riktigt arbetar plagg, äntligen!

Broderisöm
 
 
På plagget är det bara en dekorsöm till skillnad från byxorna som det var fyra stycken. Här rör det sig om samma söm som den som användes mest på byxan. Den aktuella sömmen löper runt kragen på utsidan och runt bröstlappens högra långsida och undersidan. Övergången från kragen till bröstlappen har jag tolkat som en snäv kilform. Sömmen har jag även tolkat att den har sytts i själva plagget och inte i kragen och bröstplattan för jag har för mig att i uppsatsen står det att dessa är fastsydda med en annan avvikande färg än dekorsömmen. Av ren automatik hade jag lagt sömnen runt kragen innan jag sydde dekorsömmen. Jag vet inte om det var rätt. Det skulle inte behövas dock då dekorsömmen går igenom alla lager och stadgar sömsmånen.Om jag nu har sytt den i rätt lager vill säga. Men det vore svårt att sy den bara i det yttersta lagret.
 
Så här blev det med dekorsömmen runt kragen och bröstplattan. Jag hade inte någon silverknapp så det blev en knapp av ben i ungefär samma form. Det passar bättre med plagget i stort också då det inte är något exklusivt tyg i den, inga randiga tyger i krage och bröstlappen som originalet hade. Knappen fick en ögla som har sytts fast med samma garn som den är gjord av. Både knappen och öglan verkade inte vara fastsatta på något speciellt sätt men var av samma garn som dekorsömmen. Jag blev väldigt nöjd med resultatet och det var en häftig känsla att knäppa knappen när plagget var klart. Plagget beter sig annorlunda mot allt annat jag har och det är så intressant att uppleva. Den är skön både knäppt och öppen i halsen. 


Då detta plagg är gjord för att sitta under ett annat plagg så har fokuset på dekoren placerats runt det som kommer att synas när personen var fullt påklädd. Helt förståeligt. Dock tycker jag det ser lite kalt ut på ärmarna för de har ingen dekor alls. Men jag älskar plagget ändå. Det är ett skönt plagg som ser bra ut och är väldigt praktisk. Bara det att den har en krage och man kan knäppa upp den i halsen om man tycker det är lite varmt är fantastiskt! Jag ser fram emot att verkligen använda detta plagg med byxorna. Bältet i midjan som har här på bilen gjorde att plagget blev bekvämare. Det är inte ofta som jag tycker ett bälte gör skillnad i hur ett plagg för överkroppen sitter, men här är det verkligen så!

Då det är mycket tyg på nyckelplatser för konstruktionen som fattas på originalet eller som jag inte har fått beskrivet för mig hur det ser ut (framförallt under bröstlappen) så kan jag ha missförstått hur den ska konstrueras. Men jag tror att jag har gjort en någorlunda nära tolkning och jag är mycket nöjd med resultatet. 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar